
Biljka koja voli toplotu, kultivisana zbog svojih plodova, koji u zavisnosti od sorte poprimaju različite oblike, boje i veličine.
100 g paprike - 26 kcal
Bogat izvor vitamina C i A i beta-karotena. Zelene paprike sadrže više vitamina C, dok žute i crvene paprike sadrže više beta-karotena.
U znak podrške pušačima
Pažnja aktivnim i pasivnim pušačima - paprika na meniju znači smanjenje rizika od raka pluća i emfizema!
Profilaksa u boji
Paprika se smatra drugim izvorom vitamina C odmah posle peršuna, 200 grama paprike pokriva dnevnu količinu koja je potrebna odrasloj osobi. Osim vitamina C, paprika sadrži i vitamin A, koji je koktel ubica za slobodne radikale. Ova kombinacija sprečava taloženje holesterola i štiti nas od srčanih oboljenja i artritisa. Takođe sprečava tumorske bolesti, glaukom i artritis.
Ljuta i oštra kao britva
Od 1912. postoji Scovilla skala - posebna skala za merenje "ljuće" paprike.
Davno u Americi
Paprika se smatra najstarijom kultivisanom biljkom u Americi - pronađeno je seme od pre 5000 godina. Dolazi iz Perua. Zajedno sa kukuruzom, pasuljem i bundevom bila je jedno od osnovnih povrća pretkolumbovske Amerike. U Evropu je ovo povrće doneo doktor Kristifora Kolumba. Počev od 16. veka, u Evropi je paprika pronašla svoje počasno mesto u kuhinjama mediteranskih zemalja i na Balkanu. Štaviše, to je nacionalno povrće i začin Mađara.
Zdravo povrće
Jedna od najzačinjenijih sorti bibera, zbog zvuka koji se proizvodi pri tresanju, zove se Cascabel - "zvona zvona".
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'